TILBUD VED NORD SOLEM GÅRD 


SOMMERLEIR FOR BARN OG UNGE

Vi har en uke med sommerleir 2025, uke 28

Ferieleiren er fulltegnet. 

På sommerleir steller vi med dyrene, de som vil får prøve å ri på hest, vi koser og leker med hundene. Vi har en egen tursti hvor det blir holdt en natursti, og i tillegg har vi en naturlekeplass ved turstien og en bålplass som vil bli brukt ved sommerleir. Her er det også fint å ligge i hengekøye. 

Turen går også til gårdens seter ved Hullsjøen. På sætra fisker vi, leker oss, går turer i nydelige naturomgivelser, griller og koser oss med god mat og drikke, spiller musikk, slapper av i hengekøye, telt eller inne på sætra dersom vi trenger en hvil og har mye frilek innimellom.

Fokus er på å ha det fint sammen og få gode opplevelser i lag. 


AVLASTNING

Vi kan tilby avlastning både midt i uka, på ferier og på helg.  

Avlastningstilbudet kan inneholde: Stell og kos med geiter og hest, stallarbeid og ridning,  gåturer og kos med hundene, turer på sætra og de vakre omgivende naturområdene der, aktiviteter som ballspill, trampolinehopping, brettspill, kortspill, perling, tegning, film - alt etter interesse og ønsker. Overnatting og mat er inkludert i oppholdet. Vi bruker også turstien aktivt i avlastningen, og kan her leke på naturlekeplassen, gå tur, grille, ligge i hengekøye og mye mer. 

Behov for avlastning? 

Avlastning må søkes om til kommunale helse- og omsorgstjenester eller barneverntjenester, og vi anbefaler dere å ta kontakt med disse instansene for å finne ut om det går an å søke avlastningsopphold her hos oss.


STØTTEKONTAKT / FRITIDSKONTAKT

Vi tilby støttekontakttilbud / fritidskontakttilbud til grupper av barn og til voksne med funksjonsvariasjon

Vi har hatt stor etterspørsel for fritidstilbud for barn som ønsker å lære mer om hester, dyr og gårdsdrift generelt. Vi har mulighet for å tilby skreddersydde tilbud for barn og unge som kanskje har litt ekstra utfordringer med å være med på de ordinære tilbudene. Hos oss tilbyr vi tre timer en kveld i uka, hvor det inngår kos og stell med de ulike dyra, aktivitet med hestene på ridebanen, frilek og mye sosialt samvær med trygge voksne tilgjengelig hele tiden. Vi spiser også kveldsmat sammen disse kveldene, noe som vi har sett har betydd mye for barna som er her. 

Har ditt barn behov for støttekontakt / fritidskontakt som kan gi et tilbud med dyr og gårdsopplevelser? 

Støttekontakt må søkes om til kommunale helse- og omsorgstjenester, og vi anbefaler å ta kontakt med kommunen for å avklare om ditt barn kan søke om støttekontakt/fritidskontakt. 



FRITIDSTILBUD

Vi tilbyr fritidstilbud for barn, unge og voksne med funksjonsvariasjon. Fritidstilbudet inneholder aktiviteter hvor deltakerne selv er med og si noe om hva de vil gjøre. Vi kan bruke turstien og naturlekeplassen som ligger i skogen der, lage oss varm mat og drikke på bålplassen der, vi kan ri, være i stallen, mate sauer og de andre dyra, leke med hundene, frilek på plena, kjepphestkonkurranse på ridebanen, eller kreative aktiviteter inne som deltakerne ytrer ønske om. Vi har plass til noen flere på fritidstilbudet pr mai 2025, så bare ta kontakt så finner vi ut av det. Det koster 350,- pr gang. 


Hesteassisterte intervensjoner 

NYTT TILBUD

Hva?

Hesteassisterte intervensjoner er målrettet arbeid med å fremme og bedre psykisk helse hvor samhandling med hest spiller en viktig rolle i utviklingsprosessen til mennesket. Arbeidet ledes av fagpersoner med kompetanse på både mennesker og hest. Deltakeren trenger ikke å være interessert i hest, eller ha kunnskap om hest i det hele tatt for å delta, men det er en fordel ikke å være veldig redd eller allergisk. Hesteassistert psykisk helsearbeid faller under fanen "Hesteassisterte intervensjoner, (HAI), som er en samlebetegnelse for ulike former for målrettet arbeid der samhandling med hest brukes som en del av behandling, støtte eller utviklingsprosessen. 

Eli er spesialsykepleier innen psykisk helse og kognitiv terapi, og har mye kursing innenfor hest og psykisk helsearbeid. Går nå en australsk utdanning i "Equine assisted psychotherapy", som på norsk kan oversettes til hesteassistert psykoterapi.  

For hvem`?

Mange ulike mennesker - i alle aldre og ulike situasjoner - kan ha nytte av hesteassisterte intervensjoner. Det kan for eksempel være noe for deg som strever med lav selvfølelse, uro, mobbing, ufrivillig skolefravær, vansker med å sette grenser, utfordringer med regulering eller tilknytning, traumer, tap, livskriser, sykdom, adhd, autisme, angst, depresjon, utbrenthet, sosial tilbaketrekning, krigsveteraner, personer i rehabilitering etter f.eks fengselsopphold, avrusning, 


Hvordan: 

Hesteassisterte intervensjoner har en ganske fastlagt timestruktur, der vi sammen setter rammen for timen gjennom en kort samtale på starten. Deretter inviteres du til å gjennomføre hensiktsmessige øvelser ut i fra målet for timen, med løse hester på ridebanen, eller det kan også være aktiviteter i stallen.


Hvorfor hesten?

Mange lurer på hvorfor hesten er velegnet som samarbeidspartner inn i psykisk helsearbeid. Det er det flere grunner til, og her er helt kort noe av det:

1) Hesten "speiler" menneskers indre tilstand

Siden hesten er et fluktdyr og byttedyr som må passe seg for rovdyr, er svært sensitive for omgivelsene sine, med svært velutviklet sanseapparat på alle vis. De oppfatter og reagerer på kroppsspråk, stemningsleie og indre uro, men også på alt som foregår rundt seg i omgivelsene ellers. Hesten er "her og nå", og kan ikke dobbeltkommunisere budskap, de gir ærlige og ikkedømmende tilbakemeldinger på det vi mennesker kommuniserer nonverbalt. Derfor kan vi kalle dem "levende speil" i samspill med mennesker, og de bidrar på denne måten til å bringe opp temaer som kanskje er ubevisst for enkeltindividet, og gir mennesket mulighet til å bli mer bevisst egne følelser og reaksjoner, og jobbe med sine mestringsstrategier. 

2) Regulerer nervesystemet

Bare det å være sammen med en hest, kan ha en beroligende effekt på menneskets nervesystem. Det å være nær en rolig og trygg hest, å puste sammen, stryke på pelsen, kjenne varmen og rytmen, kan bidra til å aktivere det parasympatiske nervesystemet vårt, som hjelper oss med blant annet å finne hvile og ro. Dette kan være spesielt relevant ved angst, traumer og uro. 

3) Gir mestring og selvfølelse

Det å kunne kommunisere med, og lede et så stort dyr som en hest, gir mange en sterk følelse av mestring. Det å samarbeide med hester kan styrke selvfølelse, ansvarsfølelse, og tro på egne evner og ferdigheter. 

4) En annen arena enn vanlig "kontorterapi"

Mange opplever tradisjonell samtaleterapi som vanskelig, ubehagelig eller konfronterende. Hesteassistert psykisk helsearbeid foregår ofte ute i naturen, i bevegelse, og med fokus på hesten. Dette gjør hesteassistert psykisk helsearbeid til en opplevelsesbasert tilnærming, som for mange oppleves trygt og meningsfullt. 

5) Relasjon og tilstedeværelse

Mange synes relasjon til andre mennesker kan være svært vanskelig. Relasjonen til hesten, gir mulighet for trygg tilknytningserfaring. Hesten er alltid til stede her og nå, og inviterer mennesket inn i det samme. Det fremmer tilstedeværelse, refleksjon, oppmerksomhet og følelsesmessig kontakt, som kan være helende i seg selv.


SKOLETILBUD

Vi har mulighet for å tilby skoletilbud her hos oss. 

Dette må gå gjennom skolen og PPT, så hvis du tenker at dette kunne være noe for ditt barn må du snakke med skole og PPT. 

Noen skoleelever får et større læringsutbytte dersom undervisningen flyttes fra det vanlige klasserommet til et aktivt, godkjent gårdsbruk. Vi har mange muligheter for å jobbe med læringsmålene i læreplanen, og mange opplever å mestre bedre når de får ha skoletilbudet sitt på en gård med dyr og aktiviteter som er knyttet til praktisk arbeid. 


AKTIVITETSTILBUD TIL PERSONER MED DEMENS

Kommunene har hatt en plikt til å tilby dagaktivitetstilbud til hjemmeboende personer med demens fra januar 2020. Dagaktivitetstilbudet skal skal bidra til å ivareta deltakerens funksjoner i dagliglivet, fremme livskvalitet og forebygge/redusere isolasjon og ensomhetsfølelse. Mange kommuner løser dette med dagsenter, men det passer ikke for alle. Inn på tunet kan være en arena som tilbyr dagaktivitetstilbud, med mer fysisk aktivitet, kontakt med dyr og et felles måltid i løpet av dagen. Vi jobber etter prinsippene til ABC for god psykisk helse:

- Vi gjør noe aktivt

- Vi gjør noe sammen

- Vi gjør noe meningsfylt

Dagaktivitetstilbud kan utsette behovet for institusjonsplass. For pårørende kan det å få regelmessig avlastning redusere faren for omsorgstretthet, noe som igjen minsker behovet for akutte helsetjenester både for den pårørende og den demensutsatte.  

Aktivitetstilbud på dagtid kan bidra til å bedre døgnrytme og stabilisere symptomer, sikre inntak av minst et måltid for dagen,  som igjen kan redusere behovet for f.eks hjemmesykepleie. Og ikke minst; For den enkelte, gir aktiviteter på gård mulighet for fysisk aktivitet og opprettholde fysisk og kognitiv funksjon, sosial kontakt, og sanseopplevelser som styrker selvfølelse og mestring. Kjente elementer som dyr, natur og gårdsdrift, kan minne om tidligere livserfaringer som er viktig for personer med kognitiv svikt. Det er dokumentert at slike tilbud kan føre til økt livskvalitet og mindre depresjonssymptomer.

Ta kontakt med din kommune for å høre om det kan være aktuelt med en inn på tunet- plass, eller ta kontakt med gården for å kjøpe plass privat. 

BILDER FRA GÅRDEN

FLERE BILDER